DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Let op! Op 21-11-2024 zijn wij tot 17.30 geopend!

Hersenwerkjes

Hersenwerkjes

Naast fysieke beweging is het voor iedere hond ook goed om met zijn hersenen bezig te zijn. Op zoek naar een extra uitdaging voor jouw hond? Hersenwerkjes houden het brein van jouw hond actief en zorgen voor mentale uitdaging.

Wat is hersenwerken?

Zoals de naam wellicht al doet vermoeden is het de bedoeling dat de hersenen van de hond aan het werk gaan. Dit kan op verschillende manieren. Het idee achter hersenwerken is dat de hond op zoek moet gaan naar iets leuks of lekkers, dit kan verstopt worden tussen verschillende voorwerpen of materialen. De hond gaat op de geur af en moet dus zijn neus, en daarmee zijn hersenen gebruiken. Doordat er aan het einde van de zoektocht iets lekkers ligt, worden de hersenen gestimuleerd en beloond.

Voordelen hersenwerken

Hersenwerken heeft het voordeel dat jouw hond zich minder snel verveelt maar zorgt ook voor stimulatie van het probleem oplossend vermogen en creativiteit. Het is stressverlagend en zorgt voor meer rust. Ook wanneer honden bijvoorbeeld herstellend zijn van een operatie kunnen hersenwerkjes helpen om jouw hond bezig te houden zonder teveel fysieke inspanning. Daarnaast is het erg leuk om hier als eigenaar en hond samen mee bezig te zijn en zorgt het voor een betere band. Wanneer jouw hond zijn eten te snel naar binnen schrokt kunnen bepaalde denkspelletjes zoals voerpuzzels ook uitkomst bieden, de hond wordt dan namelijk gedwongen meer moeite voor zijn eten te doen en kan daarom minder snel eten.

Welke soorten hersenwerkjes zijn er?

Hersenwerken kan op verschillende manieren. Er zijn allerlei denkspelletjes en puzzels voor honden te koop maar je kunt ze ook eenvoudig zelf maken. Denk hierbij aan;

  • Een muffinvorm vullen met ballen en hieronder beloningssnoepjes neerleggen. Bekijk dit hier.
  • Het verstoppen van brokjes in eierdozen.
  • Het maken van een snuffelmat.
  • ‘Grabbelton’ met favoriete speeltjes.
  • Het verstoppen van brokjes in een antislipmat en deze daarna oprollen.

 

Hoe begin ik aan hersenwerken?

Hoewel de ene hond slimmer is dan de ander, kan iedere hond hersenwerken. Stimuleer jouw hond om op zoek te gaan naar de beloning door aanwijzingen te geven maar laat hem zelf het werk doen. Begin met eenvoudige denkspelletjes en breidt dit uit wanneer jouw hond dit snapt. Zorg voor afwisseling en blijf jouw hond uitdagen door verschillende vormen van hersenwerkjes aan te bieden.

Wil je meer informatie over hersenwerken? Klik dan hier.

Terug naar Onze specialiteiten
Terug naar Angstvrije praktijk