Met preventieve gezondheidszorg wordt de zorg bedoeld die gericht is op het voorkomen van ziekte. Wij helpen u graag uw huisdier gezond te houden, zodat u zo lang mogelijk van uw huisdier kunt genieten!
Preventieve zorg wordt in de diergeneeskunde steeds belangrijker. Het verkleint de kans op ziekten en door preventieve zorg neemt de gemiddelde levensduur van onze huisdieren toe. Bovendien biedt het de mogelijkheid om aandoeningen in een vroeg stadium te ontdekken zodat tijdig kan worden gestart met een behandeling. Dit maakt de prognose vaak een stuk gunstiger. Ook voor onze huisdieren geldt dus: ‘voorkomen is beter dan genezen’.
Gezondheidscontroles
Wij adviseren om minstens eenmaal per jaar uw dier te laten controleren door de dierenarts. Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole wordt uw dier uitgebreid klinisch onderzocht en kunt u eventuele problemen met de dierenarts bespreken. Deze jaarlijkse controle is van groot belang. Soms vertoont een dier geen duidelijke ziekteverschijnselen, maar worden tijdens het klinisch onderzoek toch afwijkingen gevonden. Door regelmatige controles kunnen wij ziekten in een vroeg stadium ontdekken en tijdig ingrijpen. Deze jaarlijkse gezondheidscontrole wordt vaak gecombineerd met de jaarlijkse vaccinatie.
Seniorconsult
Voor de ouder wordende hond (vanaf 7 jaar) en kat (vanaf 8 jaar) adviseren wij jaarlijks een seniorconsult. Regelmatig worden klachten toegeschreven aan ouderdom, echter in werkelijkheid is er vaak sprake van een (ongemerkte) onderliggende ouderdomskwaal die goed behandelbaar kan zijn. Het doel van het seniorconsult is om deze aandoeningen in een vroeg stadium op te sporen zodat we tijdig kunnen starten met een behandeling.
Het seniorconsult omvat een uitgebreid lichamelijk onderzoek en een urine onderzoek (= pakket 1), plus indien hiervoor gekozen wordt een bloedonderzoek en bloeddrukmeting (= pakket 2). Een uitgebreid urineonderzoek wordt gedaan om eventuele nier- of urinewegproblemen en suikerziekte vroegtijdig op te sporen. Een bloedonderzoek is sterk aan te raden en wordt gedaan om de meest belangrijke orgaanfuncties te controleren, zoals de lever en nieren. Een bloeddrukmeting wordt gedaan omdat oudere dieren ongemerkt een te hoge bloeddruk kunnen hebben. Dit kan leiden tot schade aan ogen, hart, hersenen en nieren.
Alles om uw dier van een waardige oude dag te laten genieten!
Lees hier meer over ons seniorenconsult.
Vaccineren op maat
Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om besmettelijke ziekten bij uw huisdier te voorkomen. Wij vaccineren op maat: dit betekent dat wij per dier beoordelen welke vaccinaties wel en niet nodig zijn. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de leeftijd van het dier en de risico’s op infectie, afhankelijk van levenswijze en omgeving (veel in het buitengebied, contact met andere dieren, buitenland, etc.). Vervolgens wordt voor het dier een vaccinatieadvies op maat gegeven.
Vaccineren betekent bij ons tevens een jaarlijkse gezondheidscheck, waarbij het dier uitgebreid klinisch onderzocht wordt door de dierenarts en er alle ruimte is om eventuele problemen met uw dierenarts te bespreken.
Titerbepaling
Onze praktijk biedt de mogelijkheid om bij de hond en kat de vaccinatiestatus middels bloedonderzoek te bepalen. Om een antilichaamtiter te bepalen sturen wij het bloed naar een extern laboratorium voor een kwantitatieve titerbepaling.
Op basis van de uitslag wordt bepaald of er nog voldoende antilichamen aanwezig zijn tegen het canine parvovirus (CPV), canine distempervirus (CDV, ofwel hondenziekte) en canine adenovirus (CAV, ofwel besmettelijke leverziekte) bij de hond. Bij de kat wordt er gekeken naar het feline parvovirus (FPV), calici virus en herpesvirus. Als de titer voldoende hoog is, is vaccinatie tegen de geteste ziektes dat jaar niet nodig. Op deze wijze wordt onnodig vaccineren voorkomen. Let op: een hond dient wel jaarlijks gevaccineerd te worden tegen leptospirose (Ziekte van Weil)! Voor deze ziekte kan de titer niet bepaald worden.
Het is goed te beseffen dat de uitslag van een titerbepaling een momentopname is en er geen 100% garantie kan worden gegeven over de beschermingsduur na een positieve titer. Bij een positieve titer informeren wij u wanneer hertesten nodig is, dit varieert tussen de één en drie jaar.
Bescherming tegen wormen, teken en vlooien
Om uw dier in optimale conditie te houden is bescherming tegen wormen, teken en vlooien van groot belang. Een wormbesmetting kan vervelende gevolgen hebben voor uw dier en biedt een gezondheidsrisico voor de mens. Hoe vaak uw dier ontwormd moet worden hangt af van een aantal factoren. Voor ons ontwormingsadvies, klik hier.