De services die onze dierenartsen en paraveterinairen bieden om samen met u uw kat gezond en gelukkig te houden gedurende zijn hele leven.
Dierenkliniek de Arker beschikt over het gouden Cat Friendly Clinic certificaat. Dit betekent dat wij aan de hoogste criteria van het ISFM (International Society of Feline Medicine) voldoen om een kat zo min mogelijk stress te laten ervaren tijdens een bezoek aan de dierenarts. Meer informatie en tips om stress te reduceren, leest u op onze pagina ‘Katvriendelijke praktijk’.
Kittens worden op negen en twaalf weken leeftijd gevaccineerd tegen katten- en niesziekte. Tijdens het bezoek wordt uw kitten door de dierenarts volledig onderzocht en worden aanvullende zaken zoals voeding, ontworming en vlooienbestrijding besproken. Het is zeer belangrijk om uw huisdier van jongs af aan te beschermen tegen parasieten, omdat parasieten vervelende ziekteverschijnselen kunnen veroorzaken bij uw kitten. Bovendien vormen sommige parasieten (o.a. spoelwormen) een gezondheidsrisico voor de mens.
Wanneer uw kitten een half jaar oud is ontvangt u een uitnodiging voor het juniorconsult. Tussen de laatste kittenvaccinatie en de vaccinatie op een jaar leeftijd zit een lange periode waarin het jonge dier zich ontwikkelt tot een volwassen poes of kater. In deze periode gebeurt er veel met uw dier, denkt u aan: de groei, het gedrag en het wisselen van het gebit. Bij het juniorconsult, een soort consultatiebureau bezoek, voert de dierenarts een compleet klinisch onderzoek uit waarbij onder andere hart en longen, gebit, oren, ogen en het geslachtsapparaat worden gecontroleerd. Verder zullen onderwerpen als castratie/sterilisatie, voeding, groei en de preventie van parasieten met u worden besproken. Bovendien kunt u er terecht met al uw vragen.
Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole wordt uw dier uitgebreid klinisch onderzocht door de dierenarts en kunt u eventuele problemen met uw dierenarts bespreken. Deze jaarlijkse controle is van groot belang. Soms vertoont een dier geen duidelijke ziekteverschijnselen, maar worden tijdens het klinisch onderzoek toch afwijkingen gevonden. Door regelmatige controles kunnen wij ziekten in een vroeg stadium ontdekken en tijdig ingrijpen.
Na het klinisch onderzoek krijgt uw dier vervolgens de jaarlijkse vaccinatie. Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om besmettelijke ziekten bij uw kat te voorkomen. Wij vaccineren op maat: dit betekent dat wij per dier beoordelen wat de beste vaccinatiestrategie is. Over het algemeen geldt voor volwassen katten: één per jaar vaccineren tegen niesziekte en één keer per drie jaar tegen kattenziekte. Soms zijn aanvullende vaccinaties noodzakelijk. Als uw kat naar een pension gaat, adviseren wij een aanvullende vaccinatie tegen Bordetella (bacterie die niesziekte veroorzaakt). Wanneer u uw kat meeneemt naar het buitenland, is de rabiës vaccinatie verplicht. Meer informatie over vaccineren, leest u hier.
Wij adviseren om uw kat te laten chippen. Een chip of transponder is een klein buisje ter grootte van een rijstkorrel wat onder de huid geplaatst wordt. De chip bevat een nummer, welke na registratie correspondeert met uw NAW- gegevens. Deze chip kan met een reader worden afgelezen door de officiële instanties waardoor het dier altijd weer bij u als rechtmatige eigenaar terugkomt. Zorg wel dat de gegevens op de chip up-to-date zijn, dit kunt u controleren en wijzigen op de website van de NDG. Ook wanneer uw kat nooit buiten komt is het verstandig om een chip te laten plaatsen. Is uw kat vermist? Zorg dat dit bekend is bij Amivedi en bij de dierenkliniek, en controleer of de chip juist geregistreerd staat.
Vlooien kunnen een vervelende plaag worden voor mens en dier. Het zijn bloedzuigende parasieten die bij uw huisdier jeuk, kale plekken, huidlaesies en bij jonge dieren ernstige bloedarmoede kunnen veroorzaken. Bovendien kunnen vlooien lintwormeitjes overbrengen waardoor er een groter risico is op een worminfectie. Sommige katten ontwikkelen een vlooienallergie, waarbij een enkele vlooienbeet kan leiden tot een uitgebreide huidontsteking en enkele weken jeuk. Om dit te voorkomen is het belangrijk om uw kat van jongs af aan vlo vrij te houden. Dit doet u door consequent het hele jaar door uw dier tegen vlooien te beschermen. Hiervoor zijn verschillende middelen beschikbaar; wij informeren u graag welk middel het meest geschikt is voor uw dier.
Teken zijn er het hele jaar door, maar zijn met name actief in de periode april tot oktober. Tekenbeten zijn risicovol, omdat ze huidirritatie kunnen veroorzaken en tijdens het zuigen van bloed ziekten kunnen overdragen. Controleer uw kat regelmatig op teken en verwijder de teken met een tekentang. Er zijn verschillende producten beschikbaar om uw kat te beschermen tegen teken. Wij geven u graag informatie welk product het meest geschikt is voor uw dier.
Een wormbesmetting kan vervelende gevolgen hebben voor uw kat. Bovendien kunnen wormen een gezondheidsrisico vormen voor de mens, met name voor kinderen. Regelmatig ontwormen is dus van groot belang. Hoe vaak uw dier ontwormd moet worden hangt af van een aantal factoren. Voor ons ontwormingsadvies, klik hier.
Het op tijd toedienen van ontworming en het behandelen tegen vlooien/teken is van groot belang om uw dier gezond te houden. Met het Dier en Zorg Plan is uw kat voor een vast bedrag per maand verzekerd van de beste preventieve zorg. Klik hier voor meer informatie.
Sterilisatie of castratie van de poes of kater adviseren wij vanaf de leeftijd van zes maanden. Rond deze leeftijd wordt de kat geslachtsrijp. Bij een sterilisatie van een poes worden de eierstokken verwijderd (medisch gezien ook castratie genoemd). De baarmoeder wordt alleen verwijderd indien deze afwijkend is. Bij het castreren van een kater worden de testikels verwijderd.
Wanneer u niet van plan bent om te gaan fokken, raden wij aan uw poes of kater te castreren om ongewenste nestjes te voorkomen. Bovendien levert bij de poes sterilisatie op jonge leeftijd belangrijke voordelen op voor de gezondheid van het dier. Zo kan het dier geen baarmoederontsteking meer ontwikkelen en het risico op melkkliertumoren op oudere leeftijd neemt na sterilisatie duidelijk af. Tevens blijft de krolsheid weg. Bij de kater voorkomt castratie het sproeien in huis ter afbakening van het territorium. Tevens vechten gecastreerde katers minder vaak en hebben ze minder de neiging om buiten te gaan rondzwerven. Hierdoor is het risico op een aanrijding en op vecht- en bijtwonden, met mogelijke besmetting met kattenaids (FIV) en kattenleukemie (FeLV), een stuk kleiner. Tot slot is het ‘kattenoverschot’ in Nederland een reden om te castreren of steriliseren; er zijn veel ongewenste katten op zoek naar een thuis.
Na een sterilisatie of castratie verandert de stofwisseling van uw kat waardoor de voedingsbehoefte van uw dier daalt. Het is belangrijk om de voeding aan te passen om overgewicht bij uw dier te voorkomen. Vraag onze paraveterinairen naar de speciale voeding die wij adviseren na castratie of sterilisatie.
Een alternatief voor sterilisatie bij de poes is de poezenpil. Wij raden het gebruik van de poezenpil echter sterk af vanwege de verhoogde kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte. Tevens is er een kans op een ongewenste dracht als de pil een keer wordt vergeten of als de poes de pil ongemerkt heeft uitgebraakt.
Voor de ouder wordende kat (vanaf acht jaar) adviseren wij jaarlijks een seniorconsult. Veel voorkomende ziekten en aandoeningen bij de oudere kat zijn: gebitsaandoeningen, artrose, nierfalen, een te hard werkende schildklier, hartfalen, dementie en tumoren. Regelmatig worden klachten toegeschreven aan ouderdom, echter in werkelijkheid is er vaak sprake van een (ongemerkte) onderliggende ouderdomskwaal die goed behandelbaar kan zijn. Het doel van het seniorconsult is om deze aandoeningen in een vroeg stadium op te sporen zodat we tijdig kunnen starten met een behandeling. Alles om uw dier van een waardige oude dag te laten genieten!
Het seniorconsult omvat een uitgebreid lichamelijk onderzoek en een urine onderzoek (= pakket 1), plus indien hiervoor gekozen wordt een bloedonderzoek en bloeddrukmeting (= pakket 2). Een uitgebreid urineonderzoek wordt gedaan om eventuele nier- of urinewegproblemen en suikerziekte vroegtijdig op te sporen. Een bloedonderzoek is sterk aan te raden en wordt gedaan om de meest belangrijke orgaanfuncties te controleren, zoals de lever en nieren. Een bloeddrukmeting wordt gedaan omdat bij oudere katten een te hoge bloeddruk een veelvoorkomend ongemerkt probleem is. Een te hoge bloeddruk kan leiden tot schade aan ogen, hart, hersenen en nieren. Lees hier meer over ons seniorenconsult.
Een kwalitatief goede voeding helpt uw dier gezond te houden. De betere voedingsmerken ontwikkelen voeders volledig afgestemd op de behoeften van uw kat. Zo wordt er rekening gehouden met o.a. ras, leeftijd en levensstijl (zoals binnenkat versus buitenkat). Voor een voedingsadvies op maat voor uw huisdier kunt u altijd bij ons terecht. Onze voedingsconsulentes paraveterinair Mariët van Veldhuizen en Michella Weijmans geven u graag meer informatie over de optimale voeding voor uw dier en kunnen uw specifieke vragen over de (dieet) voeding van uw kat beantwoorden.
Wanneer u met vakantie gaat is het mogelijk dat uw kat tijdelijk in het pension wordt opgevangen. Een pension is vaak een prima verblijfplaats voor uw huisdier, maar aan een pensionbezoek zijn eisen gesteld. Zo dient uw huisdier jaarlijks gevaccineerd te zijn en behandeld tegen vlooien en wormen. Bovendien is voor katten die naar een pension gaan soms de vaccinatie tegen Bordetella (bacterie die niesziekte veroorzaakt) verplicht. Informeer tijdig bij uw pension welke eisen er gesteld worden.
Wanneer u uw huisdier mee wilt nemen naar het buitenland, moet u zich houden aan de buitenlandse wet- en regelgeving. Controleer tijdig de invoereisen van uw eindbestemming én de landen waar u doorheen reist. Bovendien komen er in het buitenland andere ziekten voor dan in Nederland, die ernstige gevolgen kunnen hebben voor uw huisdier. Het is belangrijk uw dier te beschermen om infectie met buitenlandse parasieten te voorkomen. Meer informatie, leest u hier.
Het huisdierbezit en zorgen voor een huisdier kan helaas onverwacht hoge kosten met zich meebrengen. Uw dier kan onverwacht ziek worden, een aandoening krijgen waarvoor levenslang medicatie nodig is of een ongeluk krijgen. De kosten van diergeneeskundige behandelingen kunnen flink oplopen en u kunt dus onverwacht worden geconfronteerd met forse rekeningen. Met een huisdierenverzekering kunt u zich tegen deze onverwachte kosten verzekeren. Op deze manier hoeven kosten geen beperkende factor te zijn om uw geliefde huisdier optimaal te kunnen behandelen.
Net als bij mensen is er een basis verzekering en zijn er aanvullende pakketten, afhankelijk van hoe uitgebreid u uw huisdier wilt laten verzekeren. De premie kan verschillen per diersoort, ras, gewicht en leeftijd, en is in de regel hoger naarmate het dier ouder is. De vergoedingen en hoogte van het eigen risico verschillen per zorgverzekeraar. Laat u daarom goed informeren over vergoedingen en premies zodat u weet waar u aan toe bent.
Lees hier meer over een verzekering bij Petplan.
Menu
Cookies helpen ons jou de beste gebruikservaring te bieden. Lees meer.
Onze website maakt gebruik van cookies om jou van andere gebruikers op de website te onderscheiden. Hiermee kunnen we jou een goede gebruikservaring op de website bieden en deze blijven optimaliseren. Bekijk ons cookiebeleid.
We gebruiken drie verschillende cookietypes op onze website. Je voorkeur kan je hieronder aangeven.
Deze cookies zijn nodig om de website te laten werken. Zij worden altijd geplaatst.