DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Bijzondere dieren

Bijzondere dieren

  • De cavia
  • De fret
  • De hamster
  • De rat

De cavia

De cavia is een knaagdier dat oorspronkelijk uit het Zuid Amerikaanse Andesgebied komt. Het zijn vriendelijke huisdieren en kunnen in groepjes gehouden worden. Indien meerdere mannetjes bij elkaar gezet worden moeten deze wel gecastreerd worden om vechten te voorkomen.

Huisvesting

Een schoon en voldoende ruim hok is belangrijk. Cavia’s hebben graag een plekje om zich onder te verschuilen; een doosje of houten kistje is al voldoende. Belangrijk is dat cavia’s niet goed tegen de warmte kunnen, dus zet de kooi nooit in de zon en zorg voor voldoende schaduw. Cavia’s zijn niet zindelijk dus laten overal keutels achter. Laat u uw cavia los in huis lopen, pas dan goed op, het zijn echte knagers dus zorg dat ze niet bij snoeren of planten kunnen.

Voeding

Het is belangrijk cavia’s altijd hooi (ruwvoer) aan te bieden en dagelijks verschillende soorten groenvoer, bijvoorbeeld andijvie, paardenbloemblad, witlof of paprika. Of wat fruit (appel of sinaasappel).

Hooi is essentieel voor een goede maagdarmwerking en voor het op normale manier afslijten van tanden en kiezen.

Een cavia is een planteneter (herbivoor) en kan net als de mens geen vitamine C aanmaken of gedurende langere tijd opslaan. Cavia’s hebben dus extra vitamine C nodig. Geef per cavia dagelijks een tablet vitamine C (50-60 mg). Ook zijn er vitamine C snoepjes te koop in de dierenspeciaalzaak.

Geef cavia’s niet onbeperkt biks. Richtlijn is 10-15 gram per kilogram lichaamsgewicht. Indien een cavia teveel biks eet, worden ze te dik of kan blaasgruis ontstaan.

Enkele feiten

  1. Levensduur in jaren gemiddeld vijf tot acht jaar.
  2. Volwassen gewicht vrouwtje 700-900 gram. Mannetje 900-1000 gram.
  3. Lichaamstemperatuur 37-40 graden.
  4. Geslachtsrijp op een leeftijd van acht tot tien weken.
  5. Draagtijd 2,5 maand.

De fret

De fret (Mustela putorius furo) is de gedomesticeerde vorm van de bunzing en behoort tot de marterachtigen, net als de hermelijn, wezel en otter. Zoals alle marterachtigen zijn fretten roofdieren. Over het algemeen wordt de fret gehouden als gezelschapsdier, maar er zijn ook fretten die worden gebruikt voor de jacht. Bij fretten wordt het vrouwtje een moer genoemd, het mannetje een ram en de jongen pups.

Huisvesting

Fretten hebben een verblijf nodig waarin ze uit de voeten. In het frettenverblijf hoort een toiletbak te staan met een stofvrije vulling die geen klonten mag vormen. Zaagsel is voor fretten taboe, de bodem van het verblijf kan onbedekt blijven. Zorg voor een slaapgelegenheid die met behulp van wat handdoeken of lappen zodanig is ingericht dat de fret altijd ergens in of onder kan slapen. Een ‘nestbox’, een kistje met een gat erin, wordt door de fret ook erg gewaardeerd als slaapplaats. Weg kunnen kruipen geeft een gevoel van veiligheid en dat is belangrijk voor het welzijn van het dier. Fretten gebruiken hun verblijf voornamelijk als ‘hol’ om in te slapen. Bewegen doen ze vooral buiten hun verblijf. Fretten moeten dagelijks twee uur vrij kunnen bewegen om zo al rennend en spelend hun energie kwijt te raken. Ze houden er van om overal in te kruipen en alles te onderzoeken en u kunt hen blij maken met speelmateriaal in de vorm van dozen, tunnels, balletjes en veilige pluchen beestjes. Gebruik nooit materialen zoals rubber, foam of latex: fretten zijn hier gek op en kunnen het opeten. Dit kan leiden tot levensbedreigende situaties.

Voeding

De wilde verwanten van de fret zijn echte vleeseters en voeden zich in de natuur met prooien als knaagdieren en vogels. Het maagdarmkanaal van de fret is dan ook helemaal ingesteld op het verteren van vlees. Voer een kwalitatief zeer hoogwaardige en speciaal voor fretten gemaakte voeding met relatief veel eiwitten en vetten (en weinig koolhydraten). Hoogwaardig voer voor kittens kan ook worden gegeven. Algemene richtlijn is een eiwitpercentage tussen de 30 en 40 procent, een vetpercentage tussen de 20 en 30 procent en zo min mogelijk (minder dan twee procent) vezels. U kunt een fret ook dode prooidieren, zoals ratten en muizen, voeren.
Een frettenmaag kan niet overweg met groenten en fruit. Hondenvoer is ongeschikt omdat daar voor fretten te veel onverteerbare plantaardige producten en vezels in zitten. U kunt uw fret met mate verwennen met een speciaal frettensnoepje gemaakt van vleesproducten, stukjes (gekookte) kip, stukjes gekookt ei of een heel klein klontje roomboter. Er wordt aangeraden om voor fretten altijd voer ter beschikking te hebben. Het is echter geen probleem als dit eens niet mogelijk is; een gezonde fret kan makkelijk gedurende twaalf uur zonder voer. Houd in de gaten dat de fret zijn eten niet verstopt, zodat het bederft. Vers drinkwater hoort altijd aanwezig te zijn. Een drinkfles is hiervoor het handigst.

Enkele feiten

  1. Levensduur in jaren acht tot tien jaar (tot 14 jaar is vastgesteld)
  2. Volwassen gewicht vrouwtje 400-1800 gram (gemiddeld 600-800 gram), Mannetje 600-2200 gram (gemiddeld 1200-1800 gram)
  3. Lichaamstemperatuur circa 38.6°C (binnen 37.8 – 40°C)
  4. Geslachtsrijp acht tot twaalf maanden (vanaf eerste loopsheid / bronst)
  5. Draagtijd 40-44 dagen, gemiddeld 42 dagen

Op de pagina van de LICG, het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren, kunt u meer informatie vinden over huisdieren.

De hamster

Dat hamsters hamsteren weet iedereen. En ook dat ze zacht en pluizig zijn en er lief uit zien en veel voor kinderen als huisdier worden aangeschaft. Maar zijn het wel ideale huisdieren voor kinderen? En wat moet u nog meer weten van de hamster als huisdier? Hamsters zijn echte schemer- en nachtdieren. Dus het grootste deel van de dag slapen ze en pas in de avond worden ze actief. Het is dus de vraag of ze zo geschikt zijn voor kinderen, omdat een hamster er niet altijd van gediend is als deze (overdag) in zijn slaap wordt gewekt en nog wel eens van zich af kan bijten. Bovendien zijn het vaak geen echte knuffel dieren. Alleen de Russische dwerghamster is ook overdag nog wel eens actief.

Hamsters zijn in de periode dat ze wakker zijn wel erg actieve dieren. In de natuur lopen ze kilometers per dag. Zorg dus voor een voldoende grootte huisvesting en voldoende kooiverrijking zoals papier, houten speeltjes, kartonnen doosjes, klim en speelmogelijkheden. Ze leggen hele gangenstelsels aan met slaapruimtes. Het is dus belangrijk dat de hamster hier de mogelijkheid voor heeft, een bloempot met gat erin en wat nestmateriaal voldoet bijvoorbeeld al prima.

Hamsters kunnen het best alleen gehouden worden, vaak tolereren ze geen soortgenoten.

Als voeding kan een compleet hamstervoer gegeven worden. Voeding kan aangevuld worden met kleine beetjes groente en fruit. En water kan het beste in een drinkfles gegeven worden. Kenmerkend voor de hamster is dat ze wangzakken hebben voor voedselopslag en transport.

Voor mensen met een drukke baan die overdag niet thuis zijn is de hamster geschikt. Als u thuis komt ontwaakt de hamster.

Enkele feiten

  • Levensduur in jaren gemiddeld twee tot drie jaar.
  • Volwassen gewicht 50-150 gram afhankelijk van het soort hamster.
  • Lichaamstemperatuur 37-38.0 graden.
  • Geslachtsrijp op een leeftijd van vier tot zeven weken.
  • Draagtijd 16 dagen.

De rat

De aanschaf van de rat

Ratten worden tegenwoordig als huisdier gehouden, dat was vroeger wel anders. De wilde bruine rat, voorouders van onze tamme rat, leefde in riolen, vuilstortplaatsen en in de stad. Door het gaan houden van ratten zijn ze uiteindelijk tam geworden en nu een geliefd huisdier. Ratten zijn leuke knaagdieren om te houden. Ze zijn intelligent en je kunt ze dan ook van alles leren. Ook houden ratten erg van aandacht en zijn ze ook voor kinderen geschikt als huisdier. Ze hechten zich erg aan mensen. Ratten worden niet zo oud, gemiddeld leven ze zo’n twee jaar. Een rat is een groepsdier en ze moeten dan ook minimaal met zijn tweeën gehouden worden. Verder zal er veel aandacht besteed moeten worden om de ratjes goed tam te krijgen. Ratten zijn van nature vrij nieuwsgierig en zullen zelden bijten. Maar als ze geen aandacht krijgen, kunnen ze wel schuw worden.

Huisvesting

De grootte van het verblijf hangt van veel factoren af; het aantal ratten dat gehouden wordt, de hoeveelheid tijd die aan de ratten wordt besteed en of de dieren buiten hun kooi komen. Ratten verblijven graag in een hok met meerdere verdiepingen zodat ze de hoogte in kunnen. Belangrijk is dat het hok niet op de tocht staat, ratten zijn heel gevoelig voor luchtwegproblemen. Maar ventilatie is wel belangrijk, dus bij voorkeur geen glazen bak. Ook is het belangrijk geen zaagsel of andere stof houdende bodembedekkers te gebruiken, ook dit geeft luchtwegproblemen. Ook dient het hok regelmatig schoongemaakt te worden. Ratten spelen graag, dus een doos, oude handdoek of lege toiletrol wordt zeer gewaardeerd.

Voeding

Ratten zijn alleseters. Belangrijk is als basis een goede speciaal voor ratten geschikte brok te geven zodat ze niet kunnen selecteren, anders kunnen tekorten in de voeding ontstaan. Dit kan aangevuld worden met groente en fruit.

Gezondheid

Luchtweginfecties komen helaas veel voor bij ratten. Deels veroorzaakt door verkeerde huisvesting, teveel tocht, of door een stoffige bodembedekking. Klachten die dan gezien kunnen worden zijn een reutelende ademhaling, niezen en soms zelfs bloederige neusuitvloeiing. Heeft een rat een van deze verschijnselen, dan is het belangrijk een afspraak te maken bij de dierenarts.

Ook tumoren komen helaas veel voor bij de rat. De ratten zijn veel als proefdier gebruikt waardoor dit er in is gefokt. De tumoren komen met name voor bij de tepels, in de oksels en in de liezen. Kleine tumoren kunnen chirurgisch verwijderd worden, maar helaas komen ze vaak op een andere plek weer terug.

Enkele feiten

  • Levensduur in jaren is gemiddeld twee tot drie jaar.
  • Volwassen gewicht vrouwtje 250-300 gram. Mannetje 300-500 gram.
  • Lichaamstemperatuur 37-38.5 graden.
  • Geslachtsrijp op een leeftijd van zes tot acht weken.
  • Draagtijd 18-23 dagen.
cavia cavia's fret fretten hamster hamsters rat ratten knaagdier knaagdieren
Terug naar Dieren