DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Honden

Honden

De services die onze dierenartsen en paraveterinairen bieden om samen met u uw hond gezond en gelukkig te houden gedurende zijn hele leven.

Puppy

Het is belangrijk pups te vaccineren tegen de mogelijk fatale ziekten Parvo, hondenziekte, besmettelijke leverziekte en de ziekte van Weil. Pups worden gevaccineerd op zes, negen en twaalf weken leeftijd. De eerste vaccinatie wordt over het algemeen bij de fokker gegeven. Wanneer u een puppy heeft aangeschaft, kunt u bij ons terecht voor een gezondheidscontrole nadat u de pup heeft opgehaald. Vervolgens komt u voor de tweede vaccinatie op negen weken leeftijd en voor de derde vaccinatie op twaalf weken leeftijd bij de dierenarts. Tijdens het bezoek wordt uw pup door de dierenarts volledig onderzocht en worden aanvullende zaken zoals voeding, ontworming en vlooienbestrijding besproken. Het is zeer belangrijk om uw huisdier van jongs af aan te beschermen tegen parasieten, omdat parasieten vervelende ziekteverschijnselen kunnen veroorzaken bij uw dier. Bovendien vormen sommige parasieten (o.a. spoelwormen) een gezondheidsrisico voor de mens.

Puppybegeleiding

Op de leeftijd van vier, vijf en negen maanden bieden wij het gratis puppy begeleidingsprogramma bij onze paraveterinairen. Tijdens de puppybegeleiding kan uw pup op een ontspannen en leuke manier vertrouwd raken met de praktijk, wordt een gezondheidscontrole uitgevoerd en u wordt voorzien van praktische adviezen over voeding, beweging, socialisatie, etc. Voor meer informatie over puppybegeleiding, klik hier.

Juniorconsult

Wanneer uw pup een half jaar oud is ontvangt u een uitnodiging voor het juniorconsult. Tussen de laatste puppy vaccinatie en de vaccinatie op een jaar leeftijd zit een lange periode waarin de jonge hond belangrijke ontwikkelingen doormaakt, denk hierbij aan: de groei, het gedrag en het wisselen van het gebit. Bij het juniorconsult voert de dierenarts een compleet klinisch onderzoek uit waarbij onder andere hart en longen, gebit, lymfeklieren en het geslachtsapparaat worden gecontroleerd. Verder zullen onderwerpen als castratie/sterilisatie, voeding, groei en de preventie van parasieten met u worden besproken. Bovendien kunt u er terecht met al uw medische en opvoedkundige vragen.

Jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinatie

Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole wordt uw dier uitgebreid klinisch onderzocht door de dierenarts en kunt u eventuele problemen met uw dierenarts bespreken. Deze jaarlijkse controle is van groot belang. Soms vertoont een dier geen duidelijke ziekteverschijnselen, maar worden tijdens het klinisch onderzoek toch afwijkingen gevonden. Door regelmatige controles kunnen wij ziekten in een vroeg stadium ontdekken en tijdig ingrijpen.

Na het klinisch onderzoek krijgt uw dier vervolgens de jaarlijkse vaccinatie. Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om besmettelijke ziekten bij uw hond te voorkomen. Wij vaccineren op maat: dit betekent dat wij per dier beoordelen wat de beste vaccinatiestrategie is. Over het algemeen geldt voor volwassen honden: een keer per jaar vaccineren tegen de ziekte van Weil en een keer per drie jaar tegen Parvo, hondenziekte en besmettelijke leverziekte. Tevens biedt onze praktijk de mogelijkheid om bij de hond de vaccinatiestatus middels bloedonderzoek te bepalen. Om een antilichaamtiter te bepalen sturen wij het bloed naar een extern laboratorium voor een kwantitatieve titerbepaling. Meer informatie over vaccineren, leest u hier.

Soms zijn aanvullende vaccinaties noodzakelijk. Als uw hond meegaat naar het buitenland dan is de rabiës vaccinatie verplicht. Gaat uw hond naar een cursus, pension of andere plaats waar uw hond veel in contact komt met andere honden, dan adviseren wij te vaccineren tegen besmettelijke hondenhoest (voorheen kennelhoest genaamd). Veel pensions eisen de vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest. De vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest kan op twee manieren gegeven worden, via een injectie of via een neusdruppel. De dierenarts kan bepalen welke methode voor uw dier het meest geschikt is.

Chippen

Sinds 1 april 2013 geldt in Nederland een chip- en registratieverplichting voor honden. Dit betekent dat pups geboren na 1 april 2013 binnen zeven weken gechipt moeten zijn en binnen acht weken geregistreerd bij een databank. Voor geïmporteerde honden, ongeacht leeftijd, geldt dat ze binnen twee weken moeten zijn geregistreerd. Deze honden zijn al gechipt om Nederland in te mogen.

Een chip of transponder is een klein buisje ter grootte van een rijstkorrel wat onder de huid geplaatst wordt. De chip bevat een nummer, welke na registratie correspondeert met uw NAW- gegevens. Deze chip kan met een reader worden afgelezen door de officiële instanties waardoor het dier altijd weer bij u als rechtmatige eigenaar terugkomt.
U bent verplicht de gegevens op de chip up-to-date te houden, dit kunt u controleren en wijzigen op de website van de NDG. Denk hierbij aan verhuizen maar ook een nieuw mobielnummer is uiterst belangrijk.

Is uw hond vermist? Zorg dat dit bekend is bij Amivedi en bij de dierenkliniek, en controleer of de chip juist geregistreerd staat.

Parasietenbestrijding

Vlooien

Vlooien kunnen een vervelende plaag worden voor mens en dier. Het zijn bloedzuigende parasieten die bij uw huisdier jeuk, kale plekken, huidlaesies en bij jonge dieren ernstige bloedarmoede kunnen veroorzaken. Bovendien kunnen vlooien lintwormeitjes overbrengen waardoor er een groter risico is op een worminfectie. Sommige honden ontwikkelen een vlooienallergie, waarbij een enkele vlooienbeet kan leiden tot een uitgebreide huidontsteking en enkele weken jeuk. Om dit te voorkomen is het belangrijk om uw hond van jongs af aan vlo vrij te houden. Dit doet u door consequent het hele jaar door uw dier tegen vlooien te beschermen. Hiervoor zijn verschillende middelen beschikbaar; wij informeren u graag welk middel het meest geschikt is voor uw dier.

Teken

Teken zijn er het hele jaar door, maar zijn met name actief in de periode april tot oktober. Tekenbeten zijn risicovol, omdat ze huidirritatie kunnen veroorzaken en tijdens het zuigen van bloed ziekten kunnen overdragen, o.a. de ziekte van Lyme. Het is daarom erg belangrijk om uw dier te beschermen tegen teken. Hiervoor zijn verschillende producten beschikbaar, zoals een tablet, een pipet of een tekenband. Wij geven u graag informatie welk product het meest geschikt is voor uw dier.
Ondanks het feit dat een product tegen teken wordt gebruikt, adviseren wij om uw dier regelmatig te controleren op teken. Wanneer u een teek gevonden hebt, kunt u deze met een speciale tekentang verwijderen. Het kan enkele dagen duren voordat de ziekteverwekkers vanuit de teek in de bloedsomloop van het dier terecht komen, dus hoe sneller u de teek verwijdert, hoe beter.

Wormen

Een wormbesmetting kan vervelende gevolgen hebben voor uw hond. Bovendien kunnen wormen een gezondheidsrisico vormen voor de mens, met name voor kinderen. Regelmatig ontwormen is dus van groot belang. Hoe vaak uw dier ontwormd moet worden hangt af van een aantal factoren. Voor ons ontwormingsadvies, klik hier.

Dier en Zorg Plan

Het op tijd toedienen van ontworming en het behandelen tegen vlooien/teken is van groot belang om uw dier gezond te houden. Met het Dier en Zorg Plan is uw hond voor een vast bedrag per maand verzekerd van de beste preventieve zorg. Klik hier voor meer informatie.

Sterilisatie en castratie

Sterilisatie van de teef

Wanneer u zeker weet dat u geen nestje van uw hond wilt, kunt u er voor kiezen om haar te laten steriliseren. Bij een sterilisatie van de teef worden de eierstokken verwijderd (medisch gezien ook castratie genoemd). De baarmoeder wordt alleen verwijderd indien deze afwijkend is. Voordelen van sterilisatie zijn: de teef wordt niet meer loops, kan niet meer drachtig worden en baarmoederontstekingen en schijnzwangerschap komen niet meer voor. Tevens neemt de kans op suikerziekte af en wanneer de teef op jonge leeftijd gesteriliseerd wordt, is de kans op kwaadaardige melkkliertumoren op latere leeftijd aanzienlijk kleiner. Circa 25% van de niet-gesteriliseerde teven krijgen op oudere leeftijd een baarmoederontsteking en/of ontwikkelen melkkliertumoren. Sterilisatie van de teef op jonge leeftijd levert dan ook belangrijke voordelen op voor de gezondheid van het dier.

Nadelen van sterilisatie zijn: een geringe kans op urine-incontinentie, gedragsveranderingen (een dominante teef kan nog dominanter worden) en vachtveranderingen. Tevens heeft de teef na sterilisatie meer kans op overgewicht. Vraag onze paraveterinairen naar de speciale voeding die wij adviseren na sterilisatie. Ook neemt elke operatieve ingreep een narcoserisico met zich mee. Wij werken met moderne, veilige anesthesiemiddelen en goede bewakingsapparatuur om het narcoserisico tot een minimum te beperken.
Sterilisatie kan vanaf de leeftijd van zes maanden uitgevoerd worden. Wij adviseren een teef 2,5 tot 3 maanden na de eerste loopsheid te laten steriliseren.

Laparoscopisch steriliseren

Bij Dierenkliniek de Arker bestaat ook de mogelijkheid tot laparoscopische sterilisatie van de teef, dat wil zeggen sterilisatie via een kijkoperatie. Traditioneel wordt bij een sterilisatie een buiksnede gemaakt waarna de eierstokken verwijderd kunnen worden. Bij de laparoscopische sterilisatie worden, in plaats van een grote snede, slechts drie kleine gaatjes in de buikwand gemaakt. Via de openingen worden een kleine camera en de werkinstrumenten ingebracht die nodig zijn om de ingreep uit te voeren.

Met name voor middelgrote en grote honden biedt laparoscopische sterilisatie voordelen ten opzichte van de traditionele manier. Er is bewezen dat de honden minder pijn hebben en sneller herstellen na de operatie. Meer informatie over laparoscopische sterilisatie, leest u hier.

Castratie van de reu

Wanneer u een reu heeft is het mogelijk deze te laten castreren. Bij een castratie worden de testikels van de reu verwijderd met als gevolg dat het testosterongehalte in het lichaam daalt. Anders dan bij de teef zijn er medisch gezien geen redenen om een reu op jonge leeftijd te castreren. Castratie kan wel op oudere leeftijd om medische redenen gebeuren, bijvoorbeeld bij prostaatproblemen of testikeltumoren. Andere redenen voor castratie zijn overmatig seksueel gedrag (zoals weglopen, rijden op andere dieren of mensen) en dominant gedrag. Deze gedragsproblemen kunnen het gevolg zijn van de testosteronspiegel in het bloed, echter het gedrag kan ook deels aangeleerd zijn. Castratie biedt dus niet in alle gevallen een oplossing. Een chemische castratie kan hierbij duidelijkheid geven. Bovendien is bij gedragsproblemen een goede training van uw hond bij een gedragsdeskundige te adviseren.

Na castratie heeft een reu meer kans op overgewicht want de stofwisseling wordt trager. Vraag onze paraveterinairen naar de speciale voeding die wij adviseren na castratie. Verder kan bij bepaalde hondenrassen castratie een ongewenste vachtverandering veroorzaken. Tot slot neemt elke operatieve ingreep een narcoserisico met zich mee. Wij gebruiken moderne, veilige anesthesiemiddelen en goede bewakingsapparatuur om het narcoserisico tot een minimum te beperken. Castratie kan vanaf de leeftijd van zes maanden uitgevoerd worden. Na castratie kan de reu nog ongeveer vier tot zes weken vruchtbaar zijn.

Een alternatief voor een chirurgische castratie is een chemische castratie. Middels een implantaat, genaamd suprelorin, dat onder de huid wordt ingebracht wordt een reu tijdelijk (gedurende zes of twaalf maanden) onvruchtbaar gemaakt. Het is een veilige manier om te ervaren hoe de hond zal reageren op een eventuele castratie, bijvoorbeeld bij gedragsproblemen. Het effect is omkeerbaar; zodra het implantaat is uitgewerkt keert de vruchtbaarheid weer terug, zonder de spermakwaliteit aan te tasten.

Seniorconsult

Voor de ouder wordende hond (vanaf zeven jaar) adviseren wij jaarlijks een seniorconsult. Veel voorkomende ziekten en aandoeningen bij de oudere hond zijn: gebitsaandoeningen, artrose, nierfalen, leverfalen, dementie, hartfalen en tumoren. Regelmatig worden klachten toegeschreven aan ouderdom, echter in werkelijkheid is er vaak sprake van een (ongemerkte) onderliggende ouderdomskwaal die goed behandelbaar kan zijn. Het doel van het seniorconsult is om deze aandoeningen in een vroeg stadium op te sporen zodat we tijdig kunnen starten met een behandeling. Alles om uw dier van een waardige oude dag te laten genieten!

Het seniorconsult omvat een uitgebreid lichamelijk onderzoek en een urine onderzoek (= pakket 1), plus indien hiervoor gekozen wordt een bloedonderzoek en bloeddrukmeting (= pakket 2). Een uitgebreid urineonderzoek wordt gedaan om eventuele nier- of urinewegproblemen en suikerziekte vroegtijdig op te sporen. Een bloedonderzoek is sterk aan te raden en wordt gedaan om de meest belangrijke orgaanfuncties te controleren, zoals de lever en nieren. Een bloeddrukmeting wordt gedaan omdat oudere dieren ongemerkt een te hoge bloeddruk kunnen hebben. Dit kan leiden tot schade aan ogen, hart, hersenen en nieren.

Lees hier meer over ons seniorenconsult.

Voor honden met artrose bieden wij het artroseprogramma; een gratis begeleiding van de artrose patiënt om de progressie van de ziekte zoveel mogelijk te vertragen en de kwaliteit van  leven van uw hond aanzienlijk te verbeteren. Meer informatie, leest u hier.

Voeding

Wat is de juiste voeding voor uw hond? Voor honden zijn er veel verschillende voeders op de markt. Een kwalitatief goede voeding helpt uw dier gezond te houden. De betere voedingsmerken ontwikkelen voeders volledig afgestemd op de behoeften van uw hond. Zo wordt er rekening gehouden met o.a. grootte, ras, leeftijd en levensstijl. Voor pups van grote rassen is het bijvoorbeeld van belang dat het voer het juiste calciumgehalte en energiegehalte bevat om de pups in hun groeifase optimaal te ondersteunen. Bij het senior dier gaat de aandacht juist naar een goede ondersteuning van de gewrichten en een aangepast fosfor- en eiwitgehalte om de nieren gezond te houden.

Voor een voedingsadvies op maat voor uw huisdier kunt u altijd bij ons terecht. Onze voedingsconsulentes paraveterinair Mariët van Veldhuizen en Michella Weijmans geven u graag meer informatie over de optimale voeding voor uw dier en kunnen uw specifieke vragen over de (dieet) voeding van uw dier beantwoorden.

Vakantie

Als u op vakantie gaat is het belangrijk om op tijd te besluiten of uw huisdier meegaat op reis, thuis blijft of naar een oppas of pension gaat. Pensions zitten in de vakantieperiode snel vol en vaccinaties voor pensionbezoek of buitenland moeten ruim van te voren worden toegediend. Begin daarom tijdig met de voorbereidingen zodat alles goed geregeld is voor uw huisdier en u zorgeloos kunt genieten van uw vakantie.

Naar het pension

Een pension is vaak een prima verblijfplaats voor uw huisdier, maar aan een pensionbezoek zijn eisen gesteld. Zo dient uw huisdier jaarlijks gevaccineerd te zijn en behandeld tegen vlooien en wormen. Bovendien is voor honden die naar een pension gaan vaak de vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest (voorheen kennelhoest genaamd) verplicht. Informeer tijdig bij uw pension welke eisen er gesteld worden.

Naar het buitenland

Wanneer u uw huisdier mee wilt nemen naar het buitenland, moet u zich houden aan de buitenlandse wet- en regelgeving. Controleer tijdig de invoereisen van uw eindbestemming én de landen waar u doorheen reist. Bovendien komen er in het buitenland andere ziekten voor dan in Nederland, die ernstige gevolgen kunnen hebben voor uw huisdier. Het is belangrijk uw dier te beschermen om infectie met buitenlandse parasieten te voorkomen. Meer informatie, leest u hier.

Hond mee in de auto

Als u besluit met de auto op vakantie te gaan en de hond mee te nemen, hoeft dit helemaal geen probleem te zijn. Dit kan zelfs heel goed, maar er zijn wel enkele zaken waar u rekening mee moet houden:

  • Laat uw hond wennen aan autorijden. Begin met kleine stukjes en voer dit langzaam op.
  • Zorg dat u uw huisdier op een veilige manier vervoert. Zit uw hond op de achterbank, zet hem dan vast met een  speciale hondengordel of maak gebruik van een reiskennel of reismand. Zit uw hond in de bagageruimte maak dan gebruik van een speciale autokennel of een autorek. Zet uw dier nooit vast aan de halsband, gebruik bij het vastzetten altijd een tuigje.
  • Gaat u naar het buitenland met de auto? Sommige landen  hanteren regels voor het vervoeren van huisdieren in de auto. Zo ben je in Duitsland verplicht om dieren op een veilige manier vast te zetten in de auto. Kijk hiervoor op de website van het LICG.
  • Let erop dat u tijdens de rit regelmatig stopt om de hond te laten plassen en/of drinken. Vooral bij warm weer is op tijd drinken erg belangrijk. Neem drinkwater mee, want niet op elke parkeerplaats is water voorhanden.
  • Zorg ervoor dat het niet te warm wordt in de auto. Honden kunnen niet of nauwelijks zweten en raken daardoor snel oververhit. Gebruik airconditioning, zonneschermen of maak gebruik van speciale koelmatten voor uw dier. Laat op een warme dag uw dier nooit alleen achter in de auto! Oververhitting is levensgevaarlijk.
  • Sommige honden hebben last van wagenziekte. Een raam een klein stukje openen voor frisse lucht kan helpen. Geef geen voedsel vlak voor de autorit. Blijft uw hond misselijk, informeer dan bij onze balie naar de mogelijkheden. Voor de hond zijn er tabletten verkrijgbaar tegen misselijkheid en braken veroorzaakt door reisziekte.

Zorgverzekering voor uw hond

Het huisdierbezit en zorgen voor een huisdier kan helaas onverwacht hoge kosten met zich meebrengen. Uw dier kan onverwacht ziek worden, een aandoening krijgen waarvoor levenslang medicatie nodig is of een ongeluk krijgen. De kosten van diergeneeskundige behandelingen kunnen flink oplopen en u kunt dus onverwacht worden geconfronteerd met forse rekeningen. Met een huisdierenverzekering kunt u zich tegen deze onverwachte kosten  verzekeren. Op deze manier hoeven kosten geen beperkende factor te zijn om uw geliefde huisdier optimaal te kunnen behandelen.

Net als bij mensen is er een basis verzekering en zijn er aanvullende pakketten, afhankelijk van hoe uitgebreid u uw huisdier wilt laten verzekeren. De premie kan verschillen per diersoort, ras, gewicht en leeftijd, en is in de regel hoger naarmate het dier ouder is. De vergoedingen en hoogte van het eigen risico verschillen per zorgverzekeraar. Laat u daarom goed informeren over vergoedingen en premies zodat u weet waar u aan toe bent.

Lees hier meer over een verzekering bij Petplan.

Terug naar Dieren