Sterilisatie van de teef
Wanneer u zeker weet dat u geen nestje van uw hond wilt, kunt u er voor kiezen om haar te laten steriliseren. Bij een sterilisatie van de teef worden de eierstokken verwijderd (medisch gezien ook castratie genoemd). De baarmoeder wordt alleen verwijderd indien deze afwijkend is. Voordelen van sterilisatie zijn: de teef wordt niet meer loops, kan niet meer drachtig worden en baarmoederontstekingen en schijnzwangerschap komen niet meer voor. Tevens neemt de kans op suikerziekte af en wanneer de teef op jonge leeftijd gesteriliseerd wordt, is de kans op kwaadaardige melkkliertumoren op latere leeftijd aanzienlijk kleiner. Circa 25% van de niet-gesteriliseerde teven krijgen op oudere leeftijd een baarmoederontsteking en/of ontwikkelen melkkliertumoren. Sterilisatie van de teef op jonge leeftijd levert dan ook belangrijke voordelen op voor de gezondheid van het dier.
Nadelen van sterilisatie zijn: een geringe kans op urine-incontinentie, gedragsveranderingen (een dominante teef kan nog dominanter worden) en vachtveranderingen. Tevens heeft de teef na sterilisatie meer kans op overgewicht. Vraag onze paraveterinairen naar de speciale voeding die wij adviseren na sterilisatie. Ook neemt elke operatieve ingreep een narcoserisico met zich mee. Wij werken met moderne, veilige anesthesiemiddelen en goede bewakingsapparatuur om het narcoserisico tot een minimum te beperken.
Sterilisatie kan vanaf de leeftijd van zes maanden uitgevoerd worden. Wij adviseren een teef 2,5 tot 3 maanden na de eerste loopsheid te laten steriliseren.
Laparoscopisch steriliseren
Bij Dierenkliniek de Arker bestaat ook de mogelijkheid tot laparoscopische sterilisatie van de teef, dat wil zeggen sterilisatie via een kijkoperatie. Traditioneel wordt bij een sterilisatie een buiksnede gemaakt waarna de eierstokken verwijderd kunnen worden. Bij de laparoscopische sterilisatie worden, in plaats van een grote snede, slechts drie kleine gaatjes in de buikwand gemaakt. Via de openingen worden een kleine camera en de werkinstrumenten ingebracht die nodig zijn om de ingreep uit te voeren.
Met name voor middelgrote en grote honden biedt laparoscopische sterilisatie voordelen ten opzichte van de traditionele manier. Er is bewezen dat de honden minder pijn hebben en sneller herstellen na de operatie. Meer informatie over laparoscopische sterilisatie, leest u hier.
Castratie van de reu
Wanneer u een reu heeft is het mogelijk deze te laten castreren. Bij een castratie worden de testikels van de reu verwijderd met als gevolg dat het testosterongehalte in het lichaam daalt. Anders dan bij de teef zijn er medisch gezien geen redenen om een reu op jonge leeftijd te castreren. Castratie kan wel op oudere leeftijd om medische redenen gebeuren, bijvoorbeeld bij prostaatproblemen of testikeltumoren. Andere redenen voor castratie zijn overmatig seksueel gedrag (zoals weglopen, rijden op andere dieren of mensen) en dominant gedrag. Deze gedragsproblemen kunnen het gevolg zijn van de testosteronspiegel in het bloed, echter het gedrag kan ook deels aangeleerd zijn. Castratie biedt dus niet in alle gevallen een oplossing. Een chemische castratie kan hierbij duidelijkheid geven. Bovendien is bij gedragsproblemen een goede training van uw hond bij een gedragsdeskundige te adviseren.
Na castratie heeft een reu meer kans op overgewicht want de stofwisseling wordt trager. Vraag onze paraveterinairen naar de speciale voeding die wij adviseren na castratie. Verder kan bij bepaalde hondenrassen castratie een ongewenste vachtverandering veroorzaken. Tot slot neemt elke operatieve ingreep een narcoserisico met zich mee. Wij gebruiken moderne, veilige anesthesiemiddelen en goede bewakingsapparatuur om het narcoserisico tot een minimum te beperken. Castratie kan vanaf de leeftijd van zes maanden uitgevoerd worden. Na castratie kan de reu nog ongeveer vier tot zes weken vruchtbaar zijn.
Een alternatief voor een chirurgische castratie is een chemische castratie. Middels een implantaat, genaamd suprelorin, dat onder de huid wordt ingebracht wordt een reu tijdelijk (gedurende zes of twaalf maanden) onvruchtbaar gemaakt. Het is een veilige manier om te ervaren hoe de hond zal reageren op een eventuele castratie, bijvoorbeeld bij gedragsproblemen. Het effect is omkeerbaar; zodra het implantaat is uitgewerkt keert de vruchtbaarheid weer terug, zonder de spermakwaliteit aan te tasten.