DGC de Vallei 033 - 286 32 76
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein 030 - 202 70 70
Dierenkliniek de Arker 033 - 246 25 26

Let op! Op 21-11-2024 zijn wij tot 17.30 geopend!

Castratie bij de kat

Castratie bij de kat

Wij adviseren uw poes of kater te laten castreren.

Sterilisatie / castratie

Sterilisatie of castratie van de poes of kater adviseren wij vanaf de leeftijd van zes maanden. Rond deze leeftijd wordt de kat geslachtsrijp. Bij een sterilisatie van een poes worden de eierstokken verwijderd (medisch gezien ook castratie genoemd). De baarmoeder wordt alleen verwijderd indien deze afwijkend is. Bij het castreren van een kater worden de testikels verwijderd.

Voordelen van castratie

Wanneer u niet van plan bent om te gaan fokken, raden wij aan uw poes of kater te castreren om ongewenste nestjes te voorkomen. Bovendien levert bij de poes sterilisatie op jonge leeftijd belangrijke voordelen op voor de gezondheid van het dier. Zo kan het dier geen baarmoederontsteking meer ontwikkelen en het risico op melkkliertumoren op oudere leeftijd neemt na sterilisatie duidelijk af. Tevens blijft de krolsheid weg.

Bij de kater voorkomt castratie het sproeien in huis ter afbakening van het territorium. Tevens vechten gecastreerde katers minder vaak en hebben ze minder de neiging om buiten te gaan rondzwerven. Hierdoor is het risico op een aanrijding en op vecht- en bijtwonden, met mogelijke besmetting met kattenaids (FIV) en kattenleukemie (FeLV), een stuk kleiner. Tot slot is het ‘kattenoverschot’ in Nederland een reden om te castreren of steriliseren; er zijn veel ongewenste katten op zoek naar een thuis.

Voeding na castratie

Na een sterilisatie of castratie verandert de stofwisseling van uw kat waardoor de voedingsbehoefte van uw dier daalt. Het is belangrijk om de voeding aan te passen om overgewicht bij uw dier te voorkomen. Vraag onze paraveterinairen naar de speciale voeding die wij adviseren na castratie of sterilisatie.

voorbereiding sterilisatie kat

Terug naar Columns